OTHELLO

Othello, 5 perdelik bir trajedyadır ve çok çeşitli konular üzerinde durur. Bu konulardan bazıları ırkçılık, aşk, kıskançlık, ihanet ve ahlaktır. Eserde birçok kişi yer almaktadır ve her birine çok karakteristik özellikler yüklenmiştir. Karakterleri tanıtacak olursak; eserin başkahramanı Othello siyahî bir komutandır ve işini çok iyi yapmaktadır. Iago, eserin kötü adamıdır, hemen hemen tüm olaylar Iago etrafında döner. Acımasız, ikiyüzlü kalbi kin ve nefretle dolu olan bir adamdır. Iago aynı zamanda Othello’nun çavuşudur ama Othello’ya düşmanlık da beslemektedir çünkü kendisinin yerine Cassio adında bir adamı yaveri yapmıştır. Zaten eserde gelişen tüm olayların temel sebebi de budur. Desdemona ise Othello’nun çok sevdiği kadındır. Bu kişiler başrolleri oynarken Roderigo adında saf bir adam, Iago’nun karısı olan Emilia ve Othello’nun yaverine aşık olan Bianca da eserdeki yan karakterlerden bazılarıdır. Eser, Othello ve Desdemona’nın birbirlerini sevmelerini konu alarak başlar. Ama Desdemona’nın babası Brabantio çok ırkçı biridir ve kızını siyahî bir erkekle evlendirmek istemez. Kızı defalarca Othello’yu sevdiğini dile getirmiş de olsa Brabantio kızını evlendirmeye yanaşmaz ve bu yüzden de Desdemona sevdiği adama kaçar, evlenirler. Kızın kaçtığı gece, olaya şahit olan birkaç insan ise durumu hemen Brabantio’ya açar ve Brabantio kızını bulduğu gibi siyahî bir erkekle evlendiği için onu evlatlıktan reddettiğini söyler.

İlerleyen günlerde Osmanlı-Venedik Savaşı ortaya çıkar ve Othello ile Desdemona da Kıbrıs’a gitmek durumunda kalırlar. Fakat denizde o kadar çok fırtına vardır ki gemiler zorlukla Kıbrıs’a ulaşırlar. Desdemona, Cassio, Iago ve eşi Emilia karaya önce ulaşmışlarsa bile endişeyle Othello’nun geldiği gemiyi beklerler. Kocasına kötü bir şey olma ihtimalini düşünen Desdemona’yı ise Cassio teselli eder. Bu tabloyu gören ve zaten fırsat kollayan Iago’nun ise aklına çok kötü planlar gelmektedir. Sonunda Othello Kıbrıs’a ulaşır ama şiddetli fırtına yüzünden gemileri zarar gören Osmanlı, savaşa başlamaz.

Iago’nun saf bir arkadaşı vardır: Roderigo. Bu adam, Othello’nun karısı Desdemona’ya karşılıksız bir şekilde aşıktır. Iago ise bu adamı sürekli Desdemona’ya kavuşma vaatleri ile oyalar ve onun parasını yer. Othello’yu beklerken kurduğu planları hemen devreye sokar ve Roderigo’ya, Cassio’nun Desdemona’ya aşık olduğunu söyler. Bu durum karşısında birlik olup Cassio’yu yaverlikten attırmaya karar verirler, zaten ikisinin de lehine olacaktır. Roderigo bir gece, dışarıdan bakılınca Cassio’dan kaynaklı olduğu düşünülecek bir kavga çıkarır ve planları tutar. Othello, Cassio’yu yaverlikten atmıştır. Bir yandan Cassio’ya dostmuşçasına davranan Iago ise, Othello’nun karısı Desdemona’nın affedici olduğunu ve kocası ile kendisinin tekrar yaverliğe geri dönmesi konusunda konuşmasını rica etmesini söyler. Bu fikri akıllıca bulan Cassio ise en kısa zamanda Desdemona ile konuşmaya gider. Iago’nun planları bir bir işlemekte ve Iago ise bunun mutluluğunu duymaktadır. Sıradaki planı ise aslında kendini affettirmeye çalışan Cassio’yu Desdemona’ya aşıkmış gibi gösterip Othello’ya her şeyi anlatmaktır. Yine her şey yolunda gider ve Iago her şeyi tek tek Othello’ya aktarmaktadır. Karısına çok aşık olan Othello ilk başlarda Iago’ya inanmaz ve her defasında ondan delil ister. Iago ne yapıp edip Othello’ya, inanacağı şeyler sunar ve artık genç komutanın gözünü intikam bürümüştür. Karısını her ne kadar sevse de aldatılmayı kendine yediremez ve bir gece Desdemona’yı kendi yatağında boğarak öldürür. O gece ortalık birbirine karışır ve Iago’nun tüm foyası ortaya çıkar. Aşığını haksız yere öldürdüğünü fark eden Othello kahrolur ve Iago’nun derhal işkence edilerek öldürülmesi emrini verir. Kendini de şu sözleri söyledikten sonra hançerleyerek öldürür: “Benim için akılsız ama çok seven biri deyin, kolay kıskanmayan ama bir kere kıskandı mı kendini kaybeden biri diye söz edin.”

Alt sayfalar: