SABRİ ESAT SİYAVUŞGİL
(d. 1907 – ö. 1968)
Alt sayfalar:
Sabri Esat Siyavuşgil, Haziran 1907 yılında İstanbul’da doğmuştur. Öğrenim hayatına Antalya’da başladı. İstanbul Öğretmen Okulu ve Özel İstiklal Lisesinden 1926 yılında mezun oldu. İstanbul Darülfünun (İstanbul Üniversitesi) Hukuk Fakültesi’nde başladığı eğitimini Fransa’da Dijon ve Lyon üniversitelerinde felsefe bölümünde tamamladı.
Sabri Esat Siyavuşgil, Lyon üniversitesinin felsefe bölümünden mezun olduktan sonra 1932 yılında Türkiye’ye dönüşünde Ankara Gazi Terbiye Enstitüsü’nde felsefe öğretmeni olarak felsefe dersleri verdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde 1933 yılında Genel Psikoloji-Pedagoji doçenti, 1942 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde psikoloji profesörü oldu. 1943-1953 yılları arasında Şehir Tiyatroları Edebî Heyetinde çalıştı. Öğretim üyeliği görevini yaşamının sonuna dek sürdürdü.
Fransızca ve İngilizce bilen Sabri Esat Siyavuşgil, Türk Psikoloji Cemiyeti başkanlığını yapmıştır.
İlk şiirleri 1927 yılında “Güneş” ve “Hayat” dergilerinde yayınlandı. 1928 yılında Yaşar Nabi Nayır, Muammer Lütfi Bahşi, Kenan Hulusi Koray, Ziya Osman Saba, Vasfi Mahir Kocatürk, Cevdet Kudret Solok isimlerindeki altı şair arkadaşıyla birlikte “Yedi Meşaleciler” topluluğunu kurdu ve “Meşale” adlı dergiyi çıkardı. Yedi Meşale adlı dergide “Kukla Oyunu” bölümündeki on bir şiiri ve Yusuf Ziya’nın sekiz sayı çıkarabildiği Meşale dergisinde yayımlanan on dört şiirleriyle tanındı. Yedi Meşale (8 sayı, 1928) dergisinin kapanmasından sonra şiirlerini Muhit (1932-1933) ve ilk yıllarda sahibi olduğu Varlık (1935-36, ilk sayı:15 Temmuz 1933) dergilerinde yayımladı. Dışavurumcu bir ressam tutumuyla yeni ve canlı şiirler yazdı.
Sabri Esat Siyavuşgil, daha sonra şiiri bırakarak psikoloji, eğitim ve folklor alanlarında çalışmalar, Fransızcadan çeviriler yaptı.
Şiiri bıraktıktan sonra, Tan (1936-37), Ulus (1936-1944), Yeni Sabah (1948-1964), Yeni Haber gazetelerinde fıkra yazarlığı, tiyatro eleştirmenliği, köşe yazarlığı yaptı. Fransız şairlerin şiirlerini Türkçe’ye çevirdi. Edmond Rostand‘ın ünlü oyunu “Cyrano de Bergerac“ın Türkçe çevirisiyle büyük ün yaptı.
1967 yılında Meydan Larousse ansiklopedisinin Türkçe baskısının hazırlık çalışmalarına katıldı.
Psikoloji, eğitim, folklor ve edebiyatla ilgili yazıları birçok dergi ve gazetede yer aldı. Ayrıca Sait Faik Abasıyanık’tan öyküleri Fransızca’ya çevirdi. Bu öyküler “Un Point Sur la Carte” (Haritada Bir Nokta) adıyla Hollanda’da yayınlandı.
Sabri Esat Siyavuşgil, 6 Ekim 1968 tarihinde İstanbul’da 61 yaşında kanserden ölmüştür.
Kaynak: biyografi.info